färdigbyggda bilar i en lokal

Lyfthjälpmedel inom fordonsindustrin

Inom fordonsindustrin är tunga lyft en del av arbetet, men det behöver det inte vara om du tar hjälp av lyfthjälpmedel. Montera däck, lyfta i växellådan, förflytta kugghjul och lyfta vindrutor. Arbetsmomenten är många och oftast fysiskt krävande. Som tur är finns det företag som tar fram lösningar för att underlätta just ditt lyftande.

I bearbetnings- och montagelinor utförs vanligtvis mängder av lyft på löpande band, både lyft till och från banden men även vid montering av delar på fordonet. Objekten som lyfts väger vanligtvis mellan 5-30 kg vilket i sig inte är särskilt påfrestande, men i längden och vid flertalet lyft per dag kan vara slitsamt. Lyfthjälpmedels-tillverkare tar fram specifika hjälpmedel som kan anpassas för att bistå med stöd vid varje specifik lyftsituation.

Olika varianter av lyfthjälpmedel för olika lyft i fordonsindustrin

De vanligaste lyfthjälpmedlen som förekommer inom fordonsindustrin är;

  • Vakuumlyft
  • Hjullyft
  • Cylinderlyft
  • Växellådelyft

Dessa olika lyfthjälpmedel eller gripdon anpassas beroende på lyftsituation och kan även anpassas för flera olika tillämpningsområden.

En växellådelyft är exempelvis konstruerad för att få ett säkert grepp om växellådan, utan att skada konstruktionen. Lyftdonet är även utbalanserat så att lasten hanteras i ett viktlöst tillstånd. Användaren kan styra lyftet direkt med händerna på växellådan utan att behöva trycka på knappar för att höja eller sänka lasten.

Vakuumlyften kan användas för att exempelvis montera vindrutan på en bil. Dessa lyftdon kan vanligtvis hantera glasrutor på upp till 100 kg på ett smidigt och säkert sätt utan att belasta användaren. Förutom att inte belasta medarbetarna som lyfter kan lyftdonet underlätta så att endast en person krävs för att genomföra lyftet.

Hjullyftar gör det snabbt och smidigt att montera och byta däck på exempelvis däckverkstäder eller på produktionsband. Lyftdonet anpassas efter storleken på däcket och däcket kan både tiltas och roteras så att lasten får önskad position. Vanliga hjullyft kan hantera däck som väger upp till 62 kg.

Vill du undersöka vilka lyfthjälpmedel som kan underlätta din vardag i fordonsindustrin, kontakta en lyfthjälpmedels-tillverkare.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka upp