Gör det själv service av bil

 

Vad du behöver;

Verktyg;

 • Tändstiftsnyckel
 • Blocknyckel, lednyckel eller spärrskaft med hylsa som passar din bils oljeplugg
 • Skruvmejslar (både platt- och stjärnmejsel)
 • Tillgång till domkraft, bromsklossar och pallbockar eller billyft (man kan vanligtvis hyra plats på billyft på bensinstationer)
 • Hink, balja eller liknande till spillolja
 • Trasa

Delar:

 • Tändstift (behövs eventuellt)
 • Luftfilter
 • Oljefilter

Vätskor:

 • Spolarvätska (eventuellt)
 • Glykol (eventuellt)
 • Batterivatten (eventuellt)
 • Motorolja (i din instruktionsbok står det vilken olja din motor skall ha, annars finns det tjänster där du kan knappa in ditt reg. Nr.)

Bilservice

 1. Börja med att hissa upp bilen, befinner du dig på en mack och är osäker på hur man gör så fråga någon! Gör du det hemma är det viktigt att du ser till att bilen står stadigt med bromsklossar och det är viktigt att pallbockarna ställs mot bärande delar av bilen.
 2. Nu börjar du med att skruva av påfyllningslocket för motorolja. Ställ sedan baljan, hinken eller oljetråget direkt under oljepluggen. Du kan sedan börja skruva lös oljepluggen. Oljepluggen är magnetisk så nu kan du passa på att kolla så att inga metallrester fastnat på den. Om så är fallet tyder det på att din motor kan vara skadad.
 3. Nu är det dags att leta reda på och skruva lös oljefiltret. Börja med att försöka lossa filtret med handen, om det sitter fast kan du antingen lossa det med en oljefiltersavdragare eller genom att slå en skruvmejsel rakt igenom från sidan så att du får ett ”handtag” att skruva med. När du fått lös filtret kan du skruva på det nya. Häll i olja i det nya filtret innan du fäster det, det ska vara fyllt. Skruva sedan åt det ordentligt för hand, men inte för hårt.
 4. Då blir det dags att demontera tändstiften. Lokalisera dessa och hur du ska komma åt de. Du kan följa tändkablarna från fördelaren så kommer du hitta de. Lossa tändkablarna från vardera tändstift och använd nu tändstiftsnyckeln för att skruva lös stiften. När du skruvar tillbaka tändstiften är det viktigt att skruva in de tills det tar stopp, skruva inte dit de för hårt dock då det kan leda till dyra skador på stiftens fästen och själva motorn.
 5. Nu är det dags att byta luftfiltret. Leta reda på bilens luftburk (en större låda i plats som vanligtvis går att öppna med snabblås eller clips). Lossa clipsen eller låsen och öppna boxen och plocka ut det gamla luftfiltret. Det är väldigt vanligt att finna damm, smuts och grus i luft burken så du kan passa att dammsuga ur lådan. Sätt sedan in det nya luftfiltret och stäng lådan.
 6. Nu kan du montera tillbaka din rengjorda oljeplugg då det är dags att fylla på motorn med ny fräsch olja. Fyll på oljan och kontrollera med jämna mellanrum med oljestickan så oljenivån inte överskrider max. När oljan är påfylld är det bra att starta motorn och låta den gå någon minut för att sedan kontrollera oljenivån igen så den inte överstiger vad som är angivet som max.
 7. När oljan är påfylld kan du passa på att kontrollera vattennivån i ditt bilbatteri. Det gör du genom att skruva ut några av pluggarna som sitter ovanpå batteriet. Du kan då se om vattennivån ligger över eller under battericellerna i hålen. Om vattennivån inte är tillräcklig, fyll då på med batterivatten (destillerat vatten).
 8. Du kan nu kontrollera kylarvätskenivån. Det är viktigt att motorn är kall när du kontrollerar detta, då det annars finns risk att du överfyller kylarvätskesystemet. Fyll på med vatten och glykol enligt blandningsförhållandena angivna på glykolflaskan.

Du har nu en nyservad och välmående bil!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka upp