Sportbil

En sportbil är definitionen av en lite mindre, vanligtvis tvåsitsig och dörrad bil med högre prestanda och väghållning. Termen sportbil användes först 1919 av amerikanska tidningen The Times. Sportbilar kan både vara rena, ganska spartanska konstruktioner konstruerade för att prestera bra tidsmässigt på en bana. Men även vara lyxiga och bekväma för körning och användning i trafiken. Dessa bilar kännetecknas av aerodynamisk formgivning och har vanligtvis lägre tyngdpunkt än mer konventionella personbilar. Styrning och stötdämpning är ofta utformad för att ge precis styrning i högre farter.

Motor och drivlina

Sportbilar har som sagt vanligtvis mer motorkraft än ”vanliga” personbilar. Det absolut vanligaste upplägget är frontmonterad motor och bakhjulsdrift. Vanligt återkommande är även en variant där motorn sitter lite mer i mitten av bilen, detta då bilen då får mer centrerad vikt mellan fram- och bakdäcken. Det är även relativt vanligt med bakre mittmonterad motor och bakhjulsdrift. Detta upplägg återfinns i exempelvis Ferrari och Lamborghinis bilar.

Bakmonterad motor och bakhjulsdrift är inte lika vanligt men exempelvis Porsche använder sig av detta upplägg. Då motorns tyngd då ligger bakom bakhjulen ökar greppet i däcken. Dock kan detta i bilar utan elektronisk stabilitetskontroll öka risken för understyrning då det inte är lika mycket tyngd på framdäcken. Generellt sätt kännetecknas upplägget med bakhjulsdrift dock av högre risk för överstyrning.

Frontmonterad motor och framhjulsdrift förekommer i kompakta sportbilar och så kallade ”hot hatches”. Denna layout är vanligare i bilar för vanlig personlig transport. Fördelarna med denna variant är att den då blir liten och lätt och du minskar förlusten i kraft mot växellådan. Dock leder den större tyngden fram till mer konservativ handling och bilarna har förhållandevis lätt att understyra.

Fyrhjulsdrift är något som blev vanligare bland personbilar från och med 1980 och framåt. En nackdel med fyrhjulsdrift är att kraftöverföringspaketet blir förhållandevis tungt. Fördelen med fyrhjulsdrift är det ökade greppet bilarna får i och med att det är fyra hjul som driver bilen framåt. Nutida bilar med fyrhjulsdrift återfinns bland exempelvis Porsche, Lamborghini och Bugatti.

 

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka upp