Allt om vinterdäck

I Sverige har vi lag på att ett fordon ska vara försett med vinterdäck mellan 1 december och 31 mars eller när det kan tänkas vara eller bli vinterväglag. Med vinterväglag menar man att det kommer att finnas någon form av halka på vägen, till exempel frost, snö, snömodd eller ren is.
Det finns olika typer av vinterdäck, odubbade, dubbade och friktionsdäck. Man får inte kombinera dessa och ha flera olika typer av däck på ett och samma fordon, reglerna begränsar också att om man har ett fordon med dubbade däck får man inte ha en tillkopplad släpvagn som har odubbade däck. Har man dock ett fordon som är försett med odubbade däck får man ha en tillkopplad släpvagn med dubbade däck. Alla vinterdäck måste ha ett mönsterdjup på minst 3 millimeter. Vinterdäck ska på något sätt märkas med M & S, mud and snow.Det är så klart väldigt viktigt att man har bra däck på vintern, det kan annars få förödande konsekvenser om olyckan är framme. Därför bör man alltid ha i åtanke på vilket underlag man mestadels kör på då de olika däcken har olika egenskaper och förmågor på olika underlag.Bor du till exempel i en stor stad och kör mestadels stadskörning så fungerar odubbade däck utmärkt. Man får även tänka på att vissa större städer har dubbdäcksförbud på utmärkta gator och kör man därför med dubbade däck i städerna kan man få problem att ta sig fram dit man ska.

Kör man däremot långa sträckor och mycket på landsväg och motorvägar så är dubbdäck alltid att rekommendera då det på dessa vägar ofta blir halt med is- och frosthalka. Dubbade däck ger det absolut bästa fästet och hjälper till att få stopp på bilen snabbast möjligt.

Framför man sitt fordon på vägar som ofta är täckta med snö eller snömodd så är det att föredra odubbade vinterdäck då dessa har en unik förmåga att ta sig fram på ofasta underlag samt att dubbade däck inte har någon effekt då dubbarna inte tränger ner till marken och isen under.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Skriv din sökning ovan och tryck enter för att söka. Tryck escape för att avbryta.

Tillbaka upp